Máta je vytrvalou bylinou, kterou řadíme do čeledi Lamiaceae – hluchavkovité. Máta peprná je mezidruhový kříženec máty klasnaté a vodní. Domovem je v západní Evropa. Máta peprná 'Chocolate' je výjimečná odrůda máty s příjemnou vůní hořké čokolády a mentolu. Hladké, vejčitě kopinaté, lesklé listy s pilovitým okrajem, zelené barvy, obsahují vonné silice. Na rubu i na stonku přechází do tmavě červených odstínů. Kvete během července a srpna drobnými fialovými květy. Doroste do výšky 60 cm.
Máta peprná 'Chocolate' v zahradě:
· Rychle se rozrůstá, proto je vhodná i jako půdopokryvná trvalka.
· Umístěte ji na balkon nebo okenní parapet v kuchyni, abyste měli bylinku neustále po ruce.
· Skvělá do trvalkových i bylinkových záhonů každé zahrady.
· Uplatnění najde vysazena v bylinkových truhlících nebo jiných květináčích či nádobách.
Využití máty peprné:
· Čerstvé lístky jsou skvělé k dochucení a ozdobě ovocných dezertů, nápojů a sklenic.
· Mentol vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, čímž odstraňuje nepříjemné pocity při svědění nebo podráždění kůže.
· Pomáhá při všech druzích žaludečních potíží, i po "opici".
· Má osvěžující a dezinfekční účinky.
· Podporuje chuť k jídlu.
· Pomáhá při impotenci a frigiditě a má mírně afrodisiakální účinky.
Návod na pěstování
Máta peprná nejlépe poroste na slunném i polostinném místě. Dařit se jí bude v hlinitopísčité, propustné, mírně vlhké až vlhké půdě. Má ráda humózní půdy a pravidelné zalévání a hnojení. Na jaře ji seřízněte a odstraňte seschlé výhony. Nať můžete sestřihnout 2krát do roka, nejlépe kolem poledne, kdy obsahuje maximum silic. Sušte ji opatrně, ve stínu, při teplotách nepřesahujících 35 °C. Je mrazuvzdorná do -39 °C, takže zimu zvládne bez problémů.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.